pembuka bicara

Wednesday, June 29, 2011

ganti puasa or puasa ganti......:)

mana satu yg betul ek tajuk kat atas tu......mummy pun dah confuse...hehehe....tp walau apapun tajuknya tp yg penting nawaitu or niat tu tetap sama...menggantikan puasa yg tertinggal thn sebelumnya......

finally mummy berjaya jugak menghabiskan puasa ganti thn lepas.....even xbyk hari tp cukup juga mencabar keimanan...maklum la puasa klau bukan dlm bulan ramadhan byk dugaannnya......hehehehe...

apa pun pada sapa2 yg belum ganti pose tu...diharap cepat2 la menggantikannya ye.....ada masa dlm sebulan lagi nie....so jgn lupa ye.....semangat !!!!!

Tuesday, June 28, 2011

mummy and zara...#3....:)


zara merajuk xmo amik gambar sbb mummy lambat suap makanan kat dia....eiii...

Monday, June 27, 2011

resepi cheeze choc....

1st time mummy buat cheese cake nie....tiba2 rasa teruja nak buat kek sempena father's day hari tu.....alhamdulillah menjadi jugak walaupun rupa bentuknya xde la secantik mana tp rasa tu ada la.....heheheheh....


***CHEEZE CHOC***



~~BAHAN-BAHAN UNTUK KEK SPAN~~
(LAPISAN BAWAH)

200 gram tepung kek
200 gram gula kastor
110 gram mentega cair / minyak msk
100 gram air
40 gram serbuk koko
20 gram ovalette
6 biji telur
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh emulco coklat

~~CARA-CARA~~

  • griskan(sapukan mentega) pada acuan bulat berukuran 9". Lapik dengan kertas serap minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 180°c.
  • Satukan gula kastor, ovellette,tepung kek,serbuk penaik dan telur dlm mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dlm kelajuan tinggi.
  • Perlahankan kelajuan dan masukkan air, emulco coklat dan serbuk koko. pukul lagi selama 5 minit.
  • tuangkan mentega cair / minyak msk dan gaul hingga sebati
  • tuangkan adunan ke dlm acuan.
  • bakar selama 45 minit.
* ps : klau rasa malas nak buat kek span nie...beli je la kek span kat mana2 kedai...just buat bahagian cheese je.....senang skit keje...hehhehehe

~~BAHAN-BAHAN UNTUK CHEESE~~

250 gram cream cheese ( mummy guna philadelphia)
80 gram gula kastor
100 gram coklat masakan - dicairkan guna cara double boiler
250 gram krim putar (dairy whipping cream)
50 gram air
15 gram gelatin - cr yg halal ok

~~CARA-CARA~~

  • krim putar dipukul hingga kembang dan gebu kemudian simpan dlm peti sejuk.
  • pukul cream cheese dan gula kastor hingga berkrim
  • masukkan krim putar dan coklat masakan yg telah dicairkan. pukul hingga sebati
  • gelatin dicampurkan dengan air dan panaskan secara double boiler hingga cair dan hancur.
  • tuangkan gelatin ke dalam adunan cheese td dan pukul hingga sebati.
  • kek span coklat dihiris dua. masukkan satu bahagian ke dlm acuan springform (acuan yg boleh dibuka bahagian tepi/ bwh)
  • tuangkan adunan cheese td.
  • masukkan dlm peti ais lebih kurang 4 jam.
  • setelah itu boleh la dihias mengikut citarasa or kreativiti korang ye....
  • sedia untuk dihidang


nie kek yg dah disimpan dlm fridge selama 4 jam...



hias la dgn apa2 jua hiasan mengikut kreativiti korang ye.....
mummy just tabur serbuk koko bahagian atas and coklat rice bahagian tepi......

Friday, June 24, 2011

my little zara......:)

muahhhhhh......:)

Thursday, June 23, 2011

father's day last week......

sepatutnya entry nie for father's day last week...tp disebabkan lambat nak letak gambar kat laptop so...lambat la entry ini disiarkan......

apapun mummy nak kongsi juadah2 yg mummy sediakan sempena father's day hari tu...walaupun menunya x seberapa tp istimewa untuk daddy tercinta....air tangan isteri la kononnya.....huhuhuhu....

bihun sup....


kebab ayam.....


sushi......


cheeze choc (1st time buat nie...)...hehheh


pst: untuk resepi nanti mummy tulis entry lain plak ye....

resepi sambal tempoyak berapi.....


***SAMBAL TEMPOYAK BERAPI***



~~BAHAN-BAHAN~~

150gram ikan bilis
15 tangkai cili api- ikut masing2 punya citarasa kepedasannya ye
2 sudu makan tempoyak
garam
minyak

~~CARA-CARA~~

  • goreng ikan bilis hingga garing kemudian angkat dan toskan...
  • tumbuk cili padi hingga halus dan ketepikan
  • panaskan sedikit minyak dan tumis cili padi hingga garing dan kekuningan...
  • setelah itu masukkan tempoyak dan kacau hingga sebati
  • masukkan garam secukup rasa...
  • kemudian masukkan ikan bilis dan kacau seketika...
  • angkat dan sedia untuk dihidang....
* sambal nie boleh tahan lama...buat byk2 pun xpe....just panaskan je....mkn ngan nasi panas2 lagi la sedap.....yummy...

Wednesday, June 22, 2011

resepi telur dadar kukus.......

bagi penggemar telur tp nak buat sedikit kelainan dr asyik menggoreng je...cuba la resepi nie...yummy....


***TELUR DADAR KUKUS***



~~BAHAN-BAHAN~~

5 biji telur
1 biji bwg besar - dipotong kecil2(dadu)
1 biji cili merah - dipotong dadu
daun bawang - dipotong halus
garam
mayonise
cheese - klau suka boleh letak

~~CARA-CARA~~
  • masukkan telur dlm bekas dan pukul seketika....
  • masukkan bawang, cili merah,daun bawang dan garam...kacau hingga sebati
  • masukkan mayonise dan cheese....kacau seketika..
  • masukkan adunan telur tersebut dlm bekas dan kukus selama 10 minit...
  • setelah masak...angkat dan sedia untuk dihidang....
yg nie belum msk...masih dlm pengukus lg....

Tuesday, June 21, 2011

J-Card Members Day......:)

moh kite ramai2 pi serbu......!!!!!!!!


minnie mouse in d house.....:)



minnie mouse jr yg keletihan.....hehhehhe

minnie mouse sr yg over pose......huhuhu



smile.....:)))))

like father like son...oppppssss...daughter ok.....:)

emmm.... gini la klau xde anak lelaki....tiba2 si zara plak nak ikut cam daddy.....nangis2 xmo pakai baju..past tu sibuk nak memanjat jugak.....aduhai la zara.....

Monday, June 20, 2011

Sunday, June 19, 2011

abah.......ayah......daddy.......:)

abah......selamat hari bapa untuk abah yg tersayang....hanya ALLAH yg dpt membalas segala jasa, kasih sayang dan pengorbanan yg abah curahkan kepada kami selama ini.....kami anak2 abah doakan semoga ALLAH sentiasa memberkati hidup abah dan diberi kesihatan yg baik serta dimurahkan rezeki.... kami akan sentiasa membahagiakan abah selagi hayat dikandung badan......mummy sayang abah........:)

En. Ahmad bin Mohd Palil


ayah.....selamat hari bapa kepada ayah mertua mummy yg tersayang....semoga ALLAH sentiasa memberkati hidup ayah...semoga sihat2 selalu dan dimurahkan rezeki.....kami sayang ayah...:)

En. Omar bin Awang Ahmad


daddy.....selamat hari bapa untuk daddy tercinta.....terima kasih kerana jadi daddy yg terbaik pada marsya and zara.....segala pengorbanan dan kasih sayang...semoga ALLAH yg dpt membalasnya.....terima kasih juga kerana melalui saat susah dan senang bersama2 dgn anak2 dan mummy......semoga ALLAH sentiasa merahmati kehidupan daddy..diberi kesihatan yg baik...dimurahkan rezeki....doa kami sentiasa mengiringi perjalanan hidupmu.....
we luv u daddy.......muahhhhhhhh......:)

En. Marzimi bin Omar

Saturday, June 18, 2011

mood of d day........^- -^

nie la yg mummy rasa hari nie........&^$$%*#@@@^%^&&.......

Thursday, June 16, 2011

merajuk punya pasal......:)

dr mlm td sebenarnya mummy merajuk ngan daddy ...sebabnya?.....rahsia.......hehehhe...merajuk2 manja je pun.....

so disebabkan today sambung merajuk so mummy pun bwk la anak2 mummy lari jalan2 kat jusco cheras selatan.....

jalan2...shopping2....makan2......seronok sgt...walaupun kdg2 cam rasa x terkawal skit sebab nak layan budak dua org nie tp everything still under control lg...hehhehe

dah penat jalan sana sini...ktorng pun blk....sampai umah je...zupppp....anak beranak terbongkang keletihan.....tup2....sedar2...dah nak pukul 6.....ayoyo..lama gak tido nie...3 jam...x penah2 tido siang lama gini....hehhehe...

apa pun mummy happy sgt bila tgk anak2 mummy happy bila dpt jalan2....xde la dok umah je kan....next time kita jalan2 ber-3 lg ek......hehhehhehhe.....

Wednesday, June 15, 2011

zara and newspaper.......

macam biasa la hobi zara...membaca......kali nie zara baca newspaper pulak.....:)







Tuesday, June 14, 2011

dugaan.........:(

today satu family xsht kecuali daddy....

mummy-demam......kakak marsya-batuk.......baby zara- selesema.....
rasa cam malas and xlarat je nak buat apa2 xtvt....so today tido....tido...and tido....zzzzzzzzzzzzz

dinner time....

actually nie dinner masa ktorg blk baling hari tu tp nak gak tunjukkan kat sini....buat tatapan aunty ezan :P opssss....sorry....hehheheh..

durian + pulut + santan + gula.......dulu masa mula2 kawin ngan daddy mummy xpandai mkn durian camnie...biasanya durian mkn camtu je..klau xpun buat bubur kcg campur durian or serawa durian...

tp bila dah selalu sgt mak mentua mummy sediakan hidangan nie setiap kali ktorng mkn durian so lama kelamaan mummy pun leh la mkn jugak cuma xleh mkn byk sebab cepat muak....hhehe...


walaupun belum musim durian tp tok wan still gak carikan durian tuk cucu dia a.k.a kakak marsya yg asyik tanya durian je kat tok wan....hehhehe


kalau tgk pada kekuningan dan kegebuan durian nie mmg agak mencabar keimanan tul la...hehheh


durian + pulut + santan + gula = erkkkk... ALHAMDULILLAH.........:)

Monday, June 13, 2011

OMG....belut?

masa ktorng on d way to kelantan....ktorng lalu la area besut....jerteh...so sepanjang jln tu jugak la mummy nampak byk restoran2 or kedai2 yg sediakan menu belut....korang bygkan la camne rupa belut tu.....uhhhh....

klau difikir2kan ktorng selalu gak mkn belut tp dlm hidangan jepun la.."unagi"...yg tu dah diperap ngan sos2 bagai so rasanya x la "sesuatu" sgt.....so bila belut yg dimsk sup or padprik nie mcm suatu yg baru la sebab kl mmg xde and xpenah jumpa...

bincang punya bincang..fikir punya fikir so ktorng amik keputusan nak try gak hidangan nie...kata jalan2 cr mkn...so kena la cubakan..bukan senang nak dpt....

so ktong pun singgah la kedai nie.....



tadaaaa....mummy order belut padprik.....rasa mcm ikan keli pun ada.....hehhehe



yg nie plak sup belut yg daddy order..mummy xleh mkn sgt yg nie....agak tekak belum boleh terima sebab terbyg2 belut yg masih hidup....opssss.....

Sunday, June 12, 2011

taman monumen @taman tamadun islam terengganu....

selain masjid kristal...kat taman tamadun islam ni ada gak taman monumen...kat taman nie byk replika masjid2 seluruh dunia dipamerkan....

rugi sapa xpi kat sini sebab mmg cantik2 replika masjid kat sini......kita boleh tgk keunikan senibina setiap masjid yg ada....even hanya replika tp detailing dia mmg superb la...ada lebih kurang 20 replika masjid yg dipamerkan....

selain replika masjid kat sini ada gak taman permainan kanank2.....dan mcm2 lagi la...hehhehe

so layan la gambar2 nie ek...actually ada byk lg gambar tp disebabkan mummy guna kamera cap ayam so byk gambar yg hilang...hehheheh...






nie kadar bayaran bg setiap org yg nak masuk taman monumen....
ok la..xde la mahal sgtkan...
harga tiket termasuk voucher makan + voucher free gift

passport tuk masuk taman nie...
guna passport u'ols....tp passport nie leh guna 3 kali...
and dorang ada bg free gift setiap kali kita masuk....


nie antara makanan yg disediakan...selain tu ada nasi lemak, nasi dagang,
nasi ayam, burger dll....



nie antara replika masjid2 yg dipamerkan....awesome







Saturday, June 11, 2011

mummy and zara...#2....:)

amboi3.....zara jeling2 mata kat mummy ek......

Friday, June 10, 2011

dinner time.....

mood malas nak masak....so mummy sediakan nie je 4 dinner.....hehheheh


masjid kristal @ terengganu....

SUBHANALLAH......cantik masjid nie........ walaupun kita byk dgr pasal kontroversi masjid nie tp xperlu la kita terlalu fikirkannya......anggap la itu semua sbg satu dugaan dr ALLAH S.W.T....:)









injured........:(

kesian zara....baru sekali mummy xikut pi playground...zara dah injured camnie....alahai la daddy...luka tu nampak skit je tp dalam...ouchhhh......mummy tgk pun rasa sakit...zara lagi la.......

blk umah zara terus peluk mummy sambil nangis teresak2...buat mummy sebak je....sabar ye syg........:(



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

from me...

http://www.emocutez.com