pembuka bicara

Wednesday, September 28, 2011

Tuesday, September 27, 2011

alahai terasanya........:(

semalam masa mummy makan dinner ngan anak2 mummy tiba2 kakak marsya tegur mummy...."mummy.....mummy perasan x dah lama sgt mummy x masak nasi malam2kan..."....gulp....mummy telan air liur....emmm..mmg pun rasa2nya lepas posa tu mmg mummy x masak nasi mlm pun...hari2 beli je..klau x pun mkn roti or biskut....

past tu kakak marsya sambung lg...."mummy... boleh x besok mummy masak nasi and goreng telur...mummy msk pagi la......nanti kalau marsya balik nursery marsya boleh makan...kalau x selalu balik mesti xde apa nak mkn....kesian kat marsya..marsya lapar....boleh ek mummy.....mummy x payah la msk mlm2....nanti mummy penat...." adoi....terasa pukulannya....nak menagis pun ada...kesiannya anak mummy....

so pg nie mummy masak mee goreng...nanti marsya balik nursery boleh la dia mkn...bukan mummy x nak msk nasi and telur goreng tp biasanya mlm selasa ktorng memang dah booking nak mkn bihun sup power...and tu pun favourite marsya.... takut x termakan nasi tu nanti....hehehhe

nampaknya lepas nie kena la mummy msk nasi bila balik keje....adoiii camne mummy nak diet nie.....nampaknya tiap2 hari kul 10mlm la baru  mkn dinner......confirm gemuk mummy lepas nie...tp demi anak tersayang.....buat je la......dr anak2 mengeluh laparkan.....sebabnya kakak marsya nie klau boleh hari2 nak mkn nasi.....roti2 nie x bape nak layan sgt......apa2 pun sorry ek kakak....x sangka akhirnya kakak marsya bersuara jugak....dushhhh......kena sebijik kat mummy....hehheh...:)


Monday, September 26, 2011

majlis hari raya dato'2 and datin2.....:P






rendang ayam...ketupat palas....kek batik....

bihun soto.....soto nasi......

nie je yg mampu disediakan...x cukup kakitangan...heheh

3 mak dara pinggitan......heheh

antara tetamu yg dtg......


aik...ada plak budak mucuk selit kat sini....pantang nak amik gambar ek....

klassss ko dato' razak and family.....

tq for coming.....next year dtg lg ek.....

Saturday, September 24, 2011

alhamdulillah saya dah ok....:)

amboi3....macam2 gaya anak mummy nie....
pantang org nak amik gambar dia ek....

Friday, September 23, 2011

wajah ceria zara....:)

alhamdulillah.....even kepala masih berbalut zara tetap ceria mcm selalu.....
x merengek....suka buat hal sendiri...x susahkan mummy....
tq syg...senang mummy buat keje...
even ikut mummy kat opis tp mummy still boleh buat keje....:)

Wednesday, September 21, 2011

hati ibu mana yg x tersentuh......

apa perasaan ibu2 kat luar sana....pagi kita hantar anak2 kita ke nursery or taska dalam keadaan sihat walafiat...ceria.....tiba2 dpt panggilan telefon kata anak kita ditimpa kecelakaan.......mmg kata org malang x berbau....tp boleh x kita terima alasan itu sedangkan kita memberi sepenuh harapan kepada pihak2 disana menjaga anak kita sebaiknya......

sebenarnya mummy x tau mcm mana nak gambarkan perasaan ini...marah...geram..terkilan...semua ada....yg buatkan mummy betul2 marah bila pihak nursery kata anak mummy jatuh tangga....uollss bygkan nursery yg besar...ada byk ruang boleh main.....kenapa bg anak kita main kat tangga jugak....lepas tu x kan x de safety gate supaya budak2 x naik turun tangga.....sapa yg cuai sebenarnya nie...xkan kita nak salahkan budak2...budak2 mana la tau..benda tu bahaya or tidak...klau umur dah 4,5 tahun tu maybe boleh dgr cakap....nie budak2 setahun dua...apa la yg dorang tau....ramai2 pekerja tu apa yg dorang buat ek...bersembang je ke......

mummy klau boleh x mo la dikatakan fussy.... nak perfect dlm semua hal....before nie zara pernah gak jatuh tangga kat nursery tu....tp masa tu cuma lebam je....and mummy pun masih boleh tolak ansur lg....tp bila dah jadi camnie....berjahit sana sini....mampukah untuk mummy bersabar......mmg x la kan.....

lepas nie mmg mummy kena hantar zara ke taska lain.....cukup la dgn apa yg berlaku...dlm masa x sampai 3 bulan dah mcm2 berlaku kat taska tu....moral of the story.....jgn terlalu baik hati or terlalu lembut hati...bila buat salah.....mintak maaf....kita terima je....kita kena tegas..kalau boleh amik tindakan yg sewajarnya supaya mereka lebih bertanggungjawab......nyawa anak kita lebih dr segala-galanya dan x boleh ditukar ganti......:(





 luka nie nampak kecik tp dlm jugak tau...

 kesian zara.....mummy tau sakit....sabar ye syg...




 lepas dijahit....kena 3 jarum....sebak mummy bila zara nangis meronta2 time dijahit....rasa mummy nak ganti je tempat zara....x sanggup tgk anak mummy kesakitan......

mata dah mula bengkak lepas dijahit......alhamdulillah semuanya selamat.....

resepi karipap rangup...

*** KARIPAP RANGUP***


~~BAHAN-BAHAN~~
(untuk doh karipap)

5 cawan tepung gandum
1/4 cawan butter / margerin/.minyak masak yg dipanaskan
2 biji telur
1 sudu vegetable shortening
air masak secukupnya

~BAHAN-BAHAN ~~
(untuk inti karipap)
1/2 kg keledek oren - dipotong dadu
3 sudu besar serbuk kari- dicampur dgn sedikit air
1 cawan air
garam
gula

~bahan-bahan kisar~~
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
100 gram ikan bilis - or ikut suka uolss la nak bape byk..lg byk lg sedap...



~~CARA-CARA~~
(untuk inti karipap)

  • panaskan sedikit minyak.....tumis bahan2 kisar hingga betul2 garing....
  • selepas itu masukkan rempah kari yg dah dicampur dgn sedikit air.....kacau hingga sebati dah rempah kari betul2 masak....
  • kemudian masukkan keledek dan air...perasakan dgn garam dan gula...biarkan sehingga keledek benar2 empuk....

  • setelah empuk.....angkat dan biarkan inti tersebut sejuk....






~~CARA-CARA~~
(untuk doh karipap)

  • masukkan tepung dlm bekas...
  • panaskan butter or margerin or minyak masak....panaskan hingga betul2 panas kemudian terus masukkan ke dlm bekas tepung tadi.
  • gaul hingga rata


  • kemudian masukkan telur dan gaul hingga sebati


  • masukkan vegetable shortening dan gaul lagi



  • akhir sekali masukkan air sedikit demi sedikit sehingga doh tidak melekat pada tangan.
  • uli doh sehingga betul2 licin kemudian biarkan lebih kurang 1/2 jam sebelum dicanai...

  • selepas lebih kurang 1/2 jam doh boleh la dicanai mengikut bentuk2 yg uolss suka....mummy guna acuan bulat or gelas je bg dpt bentuk bulat mcm nie....
  • selepas itu masukkan inti...kuantiti mengikut besar mana doh yg dah dibentuk tadi....


  • kemudian kelim karipap mengikut citarasa uolss...or lg senang guna je acuan karipap yg sedia ada dijual kat pasaraya....tp mummy suka kelim sendiri sebab tak mudah terbukak permukaannya itu....



  • tadaaaa...ini la sebahagian karipap yg dah siap.......sedia untuk digoreng ......

  • selepas itu gorang karipap menggunakan minyak yg byk..biar sampai tenggelam karipap tu...goreng hingga kuning keemasan.....angkat...dan sedia untuk dihidang.....

note:



ini la vegetable shortening yg merangupkan dan menggebukan karipap itu walaupun dah sejuk..karipap masih tetap rangup dan tak liat.....

Monday, September 19, 2011

budak mucuk yg x tumbuh2 gigi lagi....


bila zara nak tumbuh gigi nie.......
asyik gelak nampak gusi je......cam nenek2 je...hehhehe

Thursday, September 15, 2011

***FETTUCINI WITH CHEESE AND CREAM SAUCE***



~~BAHAN-BAHAN~~
fettucini - ikut suka bape byk nak mkn
(rebus hingga lembut dan tos)
2 biji bawang putih - dicincang
3 keping ayam fillet- dihiris kecil2
sos cheese and cream - brand PREGO (yg dlm tin)
1 sudu besar lada hitam
1 sudu besar sos tomato
(untuk mengurangkan rasa lemak cheese dan cream sauce itu and supaya x  muak bila dimakan)
garam secukup rasa 
1 cawan air

~~CARA-CARA~~
  • panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau
  • setelah itu masukkan ayam dan kacau hingga ayam masak
  • masukkan cheese and cream sauce..kemudian masukkan air
  • kacau sehingga sebati
  • kemudian masukkan lada hitam ,sos tomato dan garam....kacau lagi
  • masukkan fettucini yg telah direbus td...kacau seketika lebih kurang seminit..
  • sedia untuk dihidang....
** masakan yg ringkas untuk mummy2 or ibu2 yg malas nak masak hidangan yg heavy2....sedap and mengenyangkan....yummy.....hehhe



Wednesday, September 14, 2011

Saturday, September 10, 2011

saya budak comomel.....comot + comel......:)

comotnya saya......:)
 
comel x saya........hehhehe....

oppsss..........:)

Thursday, September 08, 2011

raya 2011@baling kedah.....

 haji marzimi with kakak marsya and adik zara...:P


my anak dara....kakak marsya...


 my luvly family......just 4...oppssss....


 kecewi pakai tudung baru....isk..isk..isk....


 gambar nie agak kelam skit maklum la guna hp cap ayam golek.....ehhehe

 even zara demam masa nie tp time amik gambar still boleh fokus lg.....

 biru mata hitamku......hehheheh..


say cheese.........:)


Wednesday, September 07, 2011

kasih sayang seorang adik.....:)

zara kesian tgk kakak marsya x larat nak bangun sebab demam...
so dia nak try angkat kakak dia....heheh
amboi3...larat ke nak angkat tu...muka serious je ek....heheh

buka pose with omar's family @ flaming steamboat danau kota........

sepatutnya lama dah tulis entry nie....tp bz konon2nya so br today sempat nak publish....heheh..apa2 pun sebelum citer basi masi kita kuarkan la ek....

gambar2 nie je sempat di ambil sebabnya perut dah lapar sampai x ingat nak amik gambar...makanan dah habis br rasa nak amik gambar....hehhehe

layan la apa yg ada ek...











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

from me...

http://www.emocutez.com