*** KARIPAP RANGUP***
~~BAHAN-BAHAN~~
(untuk doh karipap)
(untuk doh karipap)
5 cawan tepung gandum
1/4 cawan butter / margerin/.minyak masak yg dipanaskan
2 biji telur
1 sudu vegetable shortening
air masak secukupnya
~BAHAN-BAHAN ~~
(untuk inti karipap)
1/2 kg keledek oren - dipotong dadu
3 sudu besar serbuk kari- dicampur dgn sedikit air
1 cawan air
garam
gula
~bahan-bahan kisar~~
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
100 gram ikan bilis - or ikut suka uolss la nak bape byk..lg byk lg sedap...
~~CARA-CARA~~
(untuk inti karipap)
~~CARA-CARA~~
(untuk doh karipap)
3 sudu besar serbuk kari- dicampur dgn sedikit air
1 cawan air
garam
gula
~bahan-bahan kisar~~
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
100 gram ikan bilis - or ikut suka uolss la nak bape byk..lg byk lg sedap...
~~CARA-CARA~~
(untuk inti karipap)
- panaskan sedikit minyak.....tumis bahan2 kisar hingga betul2 garing....
- selepas itu masukkan rempah kari yg dah dicampur dgn sedikit air.....kacau hingga sebati dah rempah kari betul2 masak....
- kemudian masukkan keledek dan air...perasakan dgn garam dan gula...biarkan sehingga keledek benar2 empuk....
- setelah empuk.....angkat dan biarkan inti tersebut sejuk....
~~CARA-CARA~~
(untuk doh karipap)
- masukkan tepung dlm bekas...
- panaskan butter or margerin or minyak masak....panaskan hingga betul2 panas kemudian terus masukkan ke dlm bekas tepung tadi.
- gaul hingga rata
- kemudian masukkan telur dan gaul hingga sebati
- masukkan vegetable shortening dan gaul lagi
- akhir sekali masukkan air sedikit demi sedikit sehingga doh tidak melekat pada tangan.
- uli doh sehingga betul2 licin kemudian biarkan lebih kurang 1/2 jam sebelum dicanai...
- selepas lebih kurang 1/2 jam doh boleh la dicanai mengikut bentuk2 yg uolss suka....mummy guna acuan bulat or gelas je bg dpt bentuk bulat mcm nie....
- selepas itu masukkan inti...kuantiti mengikut besar mana doh yg dah dibentuk tadi....
- kemudian kelim karipap mengikut citarasa uolss...or lg senang guna je acuan karipap yg sedia ada dijual kat pasaraya....tp mummy suka kelim sendiri sebab tak mudah terbukak permukaannya itu....
- tadaaaa...ini la sebahagian karipap yg dah siap.......sedia untuk digoreng ......
- selepas itu gorang karipap menggunakan minyak yg byk..biar sampai tenggelam karipap tu...goreng hingga kuning keemasan.....angkat...dan sedia untuk dihidang.....
note:
ini la vegetable shortening yg merangupkan dan menggebukan karipap itu walaupun dah sejuk..karipap masih tetap rangup dan tak liat.....
No comments:
Post a Comment