pembuka bicara

Tuesday, May 31, 2011

mini burger for marsya.....:)

yummy......beef burger with black pepper sauce...:)

Monday, May 30, 2011

zara love books....

hari2..zara suka duduk kat kerusi nie.....hari2...zara suka baca buku nie.....emmmm...:)







pst..: thanks aunty ezan sebab bg pinjam kerusi nie..tp bila ntah nak pulangkan....hehhehe

Sunday, May 29, 2011

pertandingan bowling @ ampang point super bowl......

sekolah daddy yg buat pertandingan nie.....pertandingan bowling antara cikgu2.....semua cikgu2 dtg ngan family masing2...tp bg cikgu2 pompuan dorang bukan sibuk main bowling je tp sibuk kejar anak sana sini....hehheheheh...riuh rendah jadinya....

apa pun mmg happening sgt.......even daddy x menang hari tu..sebab banyak cuci longkang tp ktorang still happy.....:)


nie sebahagian dr kawan2 daddy yg join pertandingan tu...


gaya macho bakal juara..


kakak marsya pun sibuk nak main gak.....


go daddy...go daddy........:)


emmm...bersih la longkang2 tu sebab ada org baik hati tolong cuci...hehehhe



nie la yg jadi juara tu........

cuti2 malaysia on board......:)

school break kembali lagi......yee haaaa.......kali nie mummy and family jelajah pantai timur sampai ke utara....:)

actually semalam ktorng bertolak.....mula2 pi kerteh...melawat mak long and family tersayang kat sini...

hari nie...ktorang nak melawat kuala terengganu pulak....jalan2...cuci mata and shopping2.....

plan seterusnya ke kota bahru kelantan.......

kedah......

penang.......

perak.......

so semua cerita nie akan di update kat blog akan datang ok......TUNGGU!!!!!!!

Saturday, May 28, 2011

resepi kuah kacang

kuah kacang ini sesuai untuk dimakan dengan cucur udang, cucur ikan bilis, pisang goreng...dll lagi...yummy...

resepi dr ibu mertuaku......:)

***KUAH KACANG***



~~BAHAN-BAHAN~~

300gm kacang tanah - disangai (goreng tanpa minyak)
10 tangkai cili kering- digoreng
5 ulas bawang merah -digoreng
gula merah
gula putih
garam
1 1/2 cawan air

~~CARA-CARA~~

  • kisar kering kacang tanah yg telah digoreng tanpa minyak tp jgn terlalu halus...biar kasar2 sedikit dan ketepikan.
  • cili kering dan bawang merah dikisar juga dengan sedikit air....kisar hingga hancur....
  • panaskan sedikit minyak....masukkan cili kering dan bawang merah yg telah dikisar..
  • kacau seketika..kemudian masukkan kacang tanah....dan kacau lagi...
  • kemudian masukkan air.....biarkan sehingga mendidih.....
  • setelah mendidih masukkan gula merah, gula putih dan garam secukup rasa....
  • kacau lagi sehingga semua bahan2 betul2 masak....( kalau kacang tanah masih belum msk sgt...masukkan lg sedikit air.....)
  • biarkan kuah pekat sedikit.....kemudian boleh la dihidangkan....
  • selamat mencuba....
* kuah nie tahan lama so kalau buat byk pun ok jugak....simpan dlm fridge..bila nak mkn panaskan je......:)

Friday, May 27, 2011

jalan2 cari mkn di restoran farhan @ simpang renggam....


dinner with my family........:)



burung puyuh masak tiga rasa....marvellous....


ikan siakap tiga rasa...



puyuh goreng kunyit...kailan ikan masin....sotong and udang goreng tepung....daging padprik....
( tgh mkn baru teringat nak amik gambar so nie je la yg tinggal....hehhehe)

Thursday, May 26, 2011

Wednesday, May 25, 2011

Nippon Paint Blobbies.....i like my home...






Join the Nippon Paint 'I Like My Home' contest and win more than just a beautiful home.

join la contest nie....mummy pun baru smlm join......syarat2nya senang je...

  • You'll need to upload a photo of your home,
    with you in it.
  • Complete a slogan telling us what you like about Nippon Paint in less than 20 words.
  • Set the generated image as your profile picture
    to qualify.
  • Come back on 25th June 2011 to see if you've made the finals.
  • When you're in the finals, tell everyone
    to vote for your home!
  • for more details.....visit nippon paint blobbies at facebook....
gambar nie la yg mummy pertaruhkan untuk contest nie....harap2 ada rezeki la......
jgn lupa vote utk mummy ye kawan2......

Monday, May 23, 2011

splash park @ The Mines- part 3-


nie kat playground....lepas mandi...zara sibuk nak main kat sini......hheheh...




splash park @ The Mines- part 2-

nie tempat dorang main2 air....area nie je yg x berbumbung...so klau hujan tempat nie ditutup...









splash park @ The Mines- part 1-

actually tempat nie mummy pergi last week tp br update kat blog nie sebab x sempat....bz la kononnya....hehhehe .... kalau nak pi sini kena la pi awal sebab awal2 x ramai org.....actually tempat nie tuk budak2 bawah 12 thn je pun.....tempat nie x de la besar sgt...tp cukup la utk budak2 yg gilakan air....hehheheh...

kat sini masuk free.....so tiap2 hujung minggu pun leh dtg....tempat ni x la panas sgt sebab berbumbung....so pada sapa2 yg nak bwk anak2 pi mandi2 or main2 air or main2 kat playground leh la dtg sini.....:)

splash park @ the mines...5th floor...











Saturday, May 21, 2011

sepetang di tasik permaisuri......

actually mummy and family datang picnic kat sini.....mkn2 ngan cik siti sempena hari guru...hhehehe.....

tp disebabkan dah lapar sgt sampai tak sempat nak amik gambar makanan2 yg dibawa.....menu hari tu....gulai tempoyak ikan patin.....ayam masak merah.....kuih seri muka...agar2 keladi......msk simple2 je...tp disebabkan mkn bertemankan angin sepoi2 bahasa...sedar tak sedar sampai tambah 2, 3 kali...hehheheh..

cuaca ptg tu tersgt la baik.....tak panas....redup je...angin plak mmg menyamankan......lepas mkn rasa mcm nak tido je......hehhehe....siok betul....

apa2 pun layan je la gambar2 yg ada nie ek....






Friday, May 20, 2011

Thursday, May 19, 2011

amboi...amboi...amboi......

sekarang nie zara dah makin pandai....pandai mengadu..hehehhehe....even belum pandai ckp tp klau kakak marsya usik skit pun...mula la dia nak mengadu kat mummy and daddy....

and mcm biasa la...mesti kakak marsya yg kena marah....walaupun kdg2 zara saja je buat2 nangis.....

lagi satu kalau bab main2...mesti zara nak menang...selagi benda yg dia nak x dpt...menjerit2 je la dia......maklum la..dia kan adik and kecik lg...so apa2 pun mummy ngan daddy mesti lebihkan dia...kdg2 kesian gak ngan kakak marsya tu....sikit2 kena marah.....tp apa nak buatkan....dah nama kakak sulung....kena la byk mengalah.....hehhehehe

apa2 pun skang nie umah mummy makin meriah ngan suara puteri2 mummy nie....walaupun kdg2 membingitkan...memeningkan tp tu la juga penawar duka mummy.....penghibur kala mummy sunyi.....

alhamdulillah yg tak terhingga kepada ALLAH kerana mengurniakan mummy anak2 yg comel dan bijak...mummy sayang marsya and zara....muahhhhhhhhhh.....:)

Wednesday, May 18, 2011

resepi jagung manis......

***JAGUNG MANIS***



~~BAHAN-BAHAN~~

1 mangkuk jagung
1 sudu besar butter
1 sudu kecil susu krimmer manis
secubit garam

~~CARA-CARA~~


  • kukus jagung hingga lembut...
  • masukkan jagung dalam satu bekas....masukkan butter, garam dan susu....kacau hingga sebati
  • sedia untuk dihidang.....




mummy suka guna jagung brand ini sebab jagungnya manis dan lembut....

Monday, May 16, 2011

happy teacher's day.........

sempena hari guru hari nie..mummy nak ucapkan.....

SELAMAT HARI GURU.....kepada daddy a.k.a hubby yg tercinta.....
SELAMAT HARI GURU.....kepada adik yg tersayang....cik Siti Norhafizah....
SELAMAT HARI GURU.....kepada semua guru2 yg pernah mengajar mummy.....
SELAMAT HARI GURU.....kepada semua kawan2 mummy yg jadi guru....
SELAMAT HARI GURU.....kepada semua bekas2 guru.......
SELAMAT HARI GURU.....kepada semua guru2 yang ada di Malaysia......

untuk guru2 yg telah kembali ke rahmatullah...mummy sedekahkan al fatihah kepada kalian semoga roh anda semua ditempatkan dikalangan org2 yg beriman......

Jasa guru2 semua semoga ALLAH sahaja yg dapat membalasnya.....

"TERIMA KASIH CIKGU...."

Wednesday, May 11, 2011

ikan talapia bakar......

hari nie hari malas mummy...nak buat apa2 keje pun malas maybe disebabkan jerebu kat luar tu kot....matahari x nampak tp cuaca panas........so mood pun agak kureng la.....

nie je yg mummy sediakan tuk mkn tghari...lagipun daddy x makan kat umah...so cukup la nie je...hehheheh...tuk kakak marsya mummy msk special...telur rebus.....hehehheh...

tuk resepi marinade ikan nie...sama je ngan marinade ayam bakar.....click kat sini

Tuesday, May 10, 2011

lawatan ke rumah kaca AF9....

sabtu minggu lepas daddy ada sekolah ganti.... disebabkan mummy boring dok umah so mummy pun melepak la kat jusco AU2 .....hajat hati nak tgk budak2 af sekali tp disebabkan hari sabtu and konsert dorang mlm tu so mummy just dpt tgk rumah kaca dorang je la.....

actually kakak marsya sibuk nak tgk si afif tu..sbbnya afif tu jiran ktorng masa kat ukay perdana...dulu selalu la tegur2 ngan dia sebab dia suka sgt kacau kakak marsya nie....hehhehe tp yg sedeynya mlm tu jugak si afif tu kuar so x dpt la jumpa dia kat umah kaca lagi...emmm..

punya la boring melepak kat jusco tu sambil tunggu daddy blk sekolah...sampai x tau nak buat apa.....dah la byk kedai mkn kat situ.....pusing kiri pusing kanan rasa nak mkn je......aduhaii la...

mula2 ktorang mkn kfc...jalan2..pusing2 jusco...past tu singgah mkn abc...cik ct yg belanja...tq cik ct.....jalan2 lagi.....singgah plak kat sushi king...beli sushi tuk kakak marsya....past tu duduk lepak2 jap.....tgk kiri....kenny rogers....past tu wendy's.......rasa cam nak mkn lagi la plak...

emm....x leh jadi nie....so mummy pun ajak la anak2 mummy nie keluar pi pasar malam depan jusco nie....yg bestnya pasar mlm nie...byk tul makanan sampai x tau nak pilih apa.......dalam x tau nak pilih tu....berplastik2 la jugak makanan yg dibeli tp yg paling best nasi beriani johor ngan ayam msk merah...best betul la....sapa2 yg nak rasa pi la pasar tu pasti x rugi...hhheheh...

actually x sempat nak amik gambar yg best2 sebab sibuk kejar zara sana sini...so nie je la gambar yg ada....layannnnnn.....:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

from me...

http://www.emocutez.com