pembuka bicara

Saturday, May 28, 2011

resepi kuah kacang

kuah kacang ini sesuai untuk dimakan dengan cucur udang, cucur ikan bilis, pisang goreng...dll lagi...yummy...

resepi dr ibu mertuaku......:)

***KUAH KACANG***



~~BAHAN-BAHAN~~

300gm kacang tanah - disangai (goreng tanpa minyak)
10 tangkai cili kering- digoreng
5 ulas bawang merah -digoreng
gula merah
gula putih
garam
1 1/2 cawan air

~~CARA-CARA~~

  • kisar kering kacang tanah yg telah digoreng tanpa minyak tp jgn terlalu halus...biar kasar2 sedikit dan ketepikan.
  • cili kering dan bawang merah dikisar juga dengan sedikit air....kisar hingga hancur....
  • panaskan sedikit minyak....masukkan cili kering dan bawang merah yg telah dikisar..
  • kacau seketika..kemudian masukkan kacang tanah....dan kacau lagi...
  • kemudian masukkan air.....biarkan sehingga mendidih.....
  • setelah mendidih masukkan gula merah, gula putih dan garam secukup rasa....
  • kacau lagi sehingga semua bahan2 betul2 masak....( kalau kacang tanah masih belum msk sgt...masukkan lg sedikit air.....)
  • biarkan kuah pekat sedikit.....kemudian boleh la dihidangkan....
  • selamat mencuba....
* kuah nie tahan lama so kalau buat byk pun ok jugak....simpan dlm fridge..bila nak mkn panaskan je......:)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

from me...

http://www.emocutez.com