***CHEEZE CHOC***
~~BAHAN-BAHAN UNTUK KEK SPAN~~
(LAPISAN BAWAH)
200 gram tepung kek
200 gram gula kastor
110 gram mentega cair / minyak msk
100 gram air
40 gram serbuk koko
20 gram ovalette
6 biji telur
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh emulco coklat
~~CARA-CARA~~
- griskan(sapukan mentega) pada acuan bulat berukuran 9". Lapik dengan kertas serap minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 180°c.
- Satukan gula kastor, ovellette,tepung kek,serbuk penaik dan telur dlm mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dlm kelajuan tinggi.
- Perlahankan kelajuan dan masukkan air, emulco coklat dan serbuk koko. pukul lagi selama 5 minit.
- tuangkan mentega cair / minyak msk dan gaul hingga sebati
- tuangkan adunan ke dlm acuan.
- bakar selama 45 minit.
~~BAHAN-BAHAN UNTUK CHEESE~~
250 gram cream cheese ( mummy guna philadelphia)
80 gram gula kastor
100 gram coklat masakan - dicairkan guna cara double boiler
250 gram krim putar (dairy whipping cream)
50 gram air
15 gram gelatin - cr yg halal ok
~~CARA-CARA~~
250 gram cream cheese ( mummy guna philadelphia)
80 gram gula kastor
100 gram coklat masakan - dicairkan guna cara double boiler
250 gram krim putar (dairy whipping cream)
50 gram air
15 gram gelatin - cr yg halal ok
~~CARA-CARA~~
- krim putar dipukul hingga kembang dan gebu kemudian simpan dlm peti sejuk.
- pukul cream cheese dan gula kastor hingga berkrim
- masukkan krim putar dan coklat masakan yg telah dicairkan. pukul hingga sebati
- gelatin dicampurkan dengan air dan panaskan secara double boiler hingga cair dan hancur.
- tuangkan gelatin ke dalam adunan cheese td dan pukul hingga sebati.
- kek span coklat dihiris dua. masukkan satu bahagian ke dlm acuan springform (acuan yg boleh dibuka bahagian tepi/ bwh)
- tuangkan adunan cheese td.
- masukkan dlm peti ais lebih kurang 4 jam.
- setelah itu boleh la dihias mengikut citarasa or kreativiti korang ye....
- sedia untuk dihidang
hias la dgn apa2 jua hiasan mengikut kreativiti korang ye.....
mummy just tabur serbuk koko bahagian atas and coklat rice bahagian tepi......
No comments:
Post a Comment