pembuka bicara

Sunday, March 27, 2011

resepi gulai tempoyak ikan keli......

even mummy bukan org perak or pahang yg terkenal ngan tempoyaknya.....tp mummy amat la menyukai tempoyak...segala masakan yg berasaskan tempoyak...semua mummy suka.....

untuk hidangan kali nie mummy pilih gulai tempoyak ikan keli....sebab ikan nie je yg ada kat dlm fridge....hehheheh.....yummmy...menjilat jari ok......:)


****GULAI TEMPOYAK IKAN KELI****



~~bahan-bahan~~

3 ekor ikan keli- dipotong 3
(cuci ikan dgn air asam jawa + tepung supaya hanyir ikan hilang)
garam
serbuk kunyit

~~bahan-bahan lain~~

2 cawan santan pekat - dr sebiji kelapa
3 btg serai -dititik
2 inci kunyit hidup
10 biji cili padi ( ikut suka nak pedas or tidak)
2 camca besar tempoyak - ikut suka kalau nak pekat letak lebih pun x apa)
1 helai daun kunyit
garam
gula

~~cara-cara~~
  • cuci ikan hingga bersih....perap ikan dgn garam dan serbuk kunyit...biarkan lebih kurang 15 minit.
  • panggang ikan dlm kuali yg tak melekat...lg senang kalau guna grill pan.... masak hingga ikan agak garing sedikit.
  • tumbuk cili padi dan kunyit hidup hingga lumat.
  • kemudian masukkan tempoyak....gaul sebati dan ketepikan.
  • dalam periuk masukkan santan , serai , daun kunyit dan bahan2 yg telah ditumbuk tadi.
  • masak kuah hingga mendidih...( make sure guna api yg perlahan supaya tak pecah santan)
  • kemudian masukkan ikan yg telah dipanggang
  • masukkan garam dan gula secukup rasa...kacau perlahan2 lebih kurang 2 minit.
  • sedia untuk dihidang



2 comments:

  1. X pyh letak bawang ke mummy resepi ni ?? :)

    ReplyDelete
  2. Dear...klau ikut original resepi mmg x yah letak bwg...selamat mencuba...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

from me...

http://www.emocutez.com