pembuka bicara

Friday, March 11, 2011

resepi chicken with dried chilli or kung pao chicken......

actually nie entry untuk semalam punya...tp disebabkan smlm agak bz la kononya.....dan ditambah ngan broadband yg agak menjengkelkan......so hari nie la br mummy tulis entry nie....

tghari smlm mmg mummy malas sgt nak msk.....tp malas x malas kena masak jugakkan....kang kena potong gaji plak....hehhehe..

so mummy msk masakan yg paling simple sekali.....


****CHICKEN WITH DRIED CHILLI @ KUNG PAO CHICKEN****




~~bahan- bahan- A~~

5 keping ayam fillet - dipotong kecil2
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil serbuk lada hitam

~~bahan- bahan - B~~

4 biji cili kering - dipotong kecil2
1 biji bwg besar - dipotong dadu
2 biji bwg putih - dipotong dadu
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
daun bawang
garam- klau dah cukup masin x perlu tambah garam
1 sudu besar tepung jagung- dicampur dgn air untuk memekatkan kuah
air

~~cara-cara~~
  • goreng cili kering hingga sedikit garing....angkat dan ketepikan.
  • satukan semua bahan2 A dan gaul rata. goreng hingga kekuningan kemudian angkat dan toskan...
  • tumis bawang besar dan bwg putih hingga naik bau...
  • masukkan semua sos dan kacau sebati.....
  • masukkan sedikit air biar agak berkuah sedikit....
  • setelah itu masukkan bancuhan tepung jagung....dan biarkan kuah agak pekat...
  • kemudian masukkan ayam yg dah digoreng td, daun bawang dan cili kering ....kacau sebati dan angkat...
  • sedia utk dihidang.....
* klau nak tambah biji gajus pun boleh cam kat restoran2 thai or chinese restaurant tu....
* mummy suka guna bwg besar a.k.a yellow onion untuk semua masakan mummy sebab rasanya agak sedap dr bwg biasa....

yg nie masih dlm kuali lg.......



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

from me...

http://www.emocutez.com