pembuka bicara

Saturday, February 02, 2013

CARA BERLAUK



 BAHAN-BAHAN

400gm tepung gandum
330ml air
1 biji telur
1 sudu besar serbuk kunyit
garam secukup rasa
acuan kuih

BAHAN-BAHAN 
UNTUK INTI

180gm daging kisar
1 labu bawang besar - cincang dadu
2 ulas bawang putih -cincang dadu
2 sudu besar serbuk kari daging
garam and gula secukup rasa
minyak
*kalau nak rasa pedas lg boleh tambah serbuk cili
*kalau nak rasa lain sedikit boleh tambah sedikit rempah kurma

BAHAN-BAHAN LAIN

daun bawang - dihiris
cili merah - dicincang


CARA-CARA

UNTUK BUAT INTI

  • panaskan minyak..tumis bawang merah and bawang putih hingga naik bau...masukkan serbuk kari dan tumis hingga garing..
  • masukkan daging kisar dan masak sehingga daging empuk..tambah gula dan garam secukup rasa..biarkan daging sedikit kering dan ketepikan.


UNTUK MEMBUAT KUIH
  • satukan tepung, serbuk kunyit,telur, garam dan air...pukul sebati..kalau nak senang blend pun boleh and then ketepikan.
  • panaskan acuan dengan sedikit minyak. Gunakan api yg kecil. Ambil satu sudu adunan dan tuang dlm acuan.
  • seterusnya letakkan satu sudu kecil daging ditengah2
  • taburkan hirisan cili dan daun bawang. Biarkan kuih masak seketika
  • ambila garfu cungkil bahagian tepi acuan...jika kuih mudah tertanggal bermakna kuih sudah masak
  • kalau nak kuih cepat masak tutup acuan kuih dgn tudung periuk...so wap bahagian atas tu bg kuih msk sekata..
  • sedia untuk dihidang....




kuih cara yg sedang dimasak...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

from me...

http://www.emocutez.com