pembuka bicara

Monday, June 06, 2011

resepi mee hailam......



***MEE HAILAM***





~~BAHAN-BAHAN~~

300gm mee kuning
isi ayam - potong kecil2 (kuantiti ikut suka bape byk nak letak)
daging - hiris tipis2
* udang and sotong pun boleh tambah..ikut suka anda...
1 biji bawang besar - dipotong dadu
3 biji bawang putih - dipotong dadu
1 sudu mkn lada hitam- tumbuk kasar
2 sudu mkn sos tiram
2 sudu mkn kicap manis
kobis
sawi
lobak - hiris ikut citarasa anda
1 sudu kecil tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air utk memekatkan kuah
1 cawan air- ikut suka klau nak kuah byk tambah air lg
sedikit garam

~~CARA-CARA~~

  • panaskan sedikit minyak...tumis bwg besar dan bwg putih hingga naik bau
  • masukkan daging dan tambah sedkit air bg daging cepat empuk...
  • bila daging empuk..masukkan ayam...kacau sehingga ayam msk...
  • selepas itu masukkan lada hitam, sos tiram, kicap manis , garam dan air biarkan hingga mendidih...
  • setelah mendidih masukkan sawi, lobak dan kobis...kacau seketika....
  • akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan kuah pekat sedikit...
  • mee kuning boleh masukkan terus dlm kuah ataupun letak mee kuning dlm mangkuk and then curah je kuah tersebut......( ikut citarasa anda ye....)
  • sedia utk dihidang....



* biasanya mee hailam xletak telur tp mummy letak telur sbb request from kakak marsya...hehhe

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

from me...

http://www.emocutez.com