actually kuah nie leh mkn ngan timun, nenas, sengkuang,kangkung yg dah direbus atau sebagai pencicah untuk buah2an seperti mangga muda...biasanya orang2 johor panggil .....rojak petis....
so hari nie mummy nak kongsi camne nak buat kuah kacang @ kuah rojak nie ek.....kuah nie tahan lama tau.....tp kena simpan dalam peti ais la.....kuah nie kena buat pekat2....sebab tu boleh simpan lama....... bila nak makan.....ambil seberapa byk yg kita nak mkn je past tu tambahkan sedikit air......so yg lain leh simpan lg.....:)
**** KUAH ROJAK****
~~bahan-bahan~~
8 batang cili kering - ikut kepedasan yg dikehendaki
300gm kacang tanah
3 biji bawang putih
5 sudu kicap manis
3 sudu petis @ otak udang- kalau x de petis pun tak apa
garam
gula
air suam
~~cara-cara~~
~~bahan-bahan~~
8 batang cili kering - ikut kepedasan yg dikehendaki
300gm kacang tanah
3 biji bawang putih
5 sudu kicap manis
3 sudu petis @ otak udang- kalau x de petis pun tak apa
garam
gula
air suam
~~cara-cara~~
- goreng cili kering hingga agak garing .....angkat dan ketepikan ( cili kering tak payah dipotong2..biar sebtg2...goreng jgn lama sgt nanti cili terasa pahit)
- goreng kacang tanah hingga masak.....angkat dan ketepikan juga
- goreng bawang putih seketika...angkat dan ketepikan
- kisar kering semua bahan-bahan yg telah digoreng satu persatu....jgn dicampurkan kesemua sekali.....( cili kering ngan bawang putih je boleh dikisar sekali )
- setelah habis dikisar semua bhn satu persatu....baru campurkan semua bahan2 tersebut dlm satu bekas....
- masukkan petis, kicap, garam dan gula secukup rasa.
- masukkan sedikit air suam dan kacau sebati.....(mesti air suam ok....)
- lebih kurang mcm gambar kat bawah nie......
- yang nie boleh simpan dalam peti ais dan ianya tahan lama...
- bila kita nak mkn ambil la beberapa sudu....past tu campur lagi ngan sedikit air suam biar cair sedikit...
- boleh la dihidangkan sebagai pencicah atau dicampurkan sekali ngan bahan2 yg ingin dimakan....
- selamat mencuba.....
No comments:
Post a Comment