****SPAGHETTI BOLOGNESE****
~~bahan-bahan~~
sebungkus spaghetti - brand apa2 pun x pe...
sedikit minyak msk
sedikit garam
air secukupnya untuk merebus spaghetti
~~bahan-bahan kuah~~
10 keping ayam fillet - dipotong2 kecil or dicincang2
( kalau nak gunakan ayam or daging cincang yg sedia ada pun boleh jugak)
1 tin sos prego- 300g
2 sudu besar sos tomato
1 biji bwg besar holand - dipotong dadu
3 biji bawang putih - dipotong dadu
2 biji tomoto- dipotong dadu
1 sudu kecil serbuk lada hitam
garam
sedikit minyak masak
2 cawan air
* kalau nak letak cendawan dalam tin pun boleh jugak
~~cara-cara~~
- rebus air dalam periuk hingga mendidih
- setelah air mendidih masukkan spaghetti...rebus hingga spaghetti lembut
- kemudian masukkan sedikit minyak masak dan garam supaya spaghetti tidak melekat.
- setelah lembut toskan spaghetti dan alirkan dengan air sejuk supaya spaghetti x kembang
- kemudian ketepikan.
- panaskan minyak...tumis bwg besar dan bawang putih hingga kekuningan
- masukkan ayam dan kacau hingga masak....
- masukkan tomato dan kacau sehingga tomato agak layu....
- selepas itu masukkan sos tomato dan serbuk lada hitam....kacau hingga sebati
- akhir sekali masukkan sos prego, garam dan air.....kacau seketika (make sure kuah tidak terlalu pekat or terlalu cair.....yg sedang2 saja ye.....)
- kemudian angkat....
- letakkan sedikit spaghetti dalam pinggan dan tuangkan kuahnya....
- sedia untuk dihidang....
No comments:
Post a Comment