pembuka bicara

Tuesday, March 01, 2011

resepi bergedil roti and sardin 4 today...

biasanya kita buat bergedil guna kentang or keledek....tp untuk hari nie mummy nak try bergedil guna roti pulak.....

****BERGEDIL ROTI AND SARDIN****




~~bahan-bahan~~

8 keping roti - dicarik kecik2...
1 tin sardin- yg kecil
1 biji bawang besar- dipotong dadu
1 biji cili merah- dipotong dadu (klau nak pedas boleh tambah lg)
daun sup & daun bawang - dihiris
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
garam
2 biji telur
serbuk roti- klau x nak guna pun x apa

~~cara-cara~~

  • masukkan roti yg telah dicarik kedlm bekas.
  • tuang sardin berserta kuahnya ke dlm bekas tersebut dan lenyek sardin hingga hancur.
  • masukkn semua bahan2 yg telah dipotong dan gaul rata
  • masukkan serbuk lada hitam dan garam. gaul hingga sebati
  • kemudian kepal2 adunan itu mengikut bentuk yg disukai dan biarkan seketika.
  • pecahkan telur dlm bekas dan kacau sebentar.
  • adunan tadi dicelup ke dlm telur dan kemudian golek2kan pada serbuk roti
  • seterusnya digoreng hingga kekuningan
  • angkat dan sedia utk dihidang
  • selamat mencuba
* klau x nak guna serbuk roti...lepas celup dlm telur terus je goreng....cuma klau guna serbuk roti bergedil nie jadi rangup dan x berminyak.

* bergedil nie klau kita adun byk2 pun x pe.....simpan dlm peti sejuk..bila2 nak mkn boleh terus goreng sebab ia tahan lama.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

from me...

http://www.emocutez.com