~~bahan-bahan~~
3 ekor ketam - dipotong empat
5 biji telur masin - ambil kuning sahaja
3 sudu tepung jagung
2 biji bwg putih- dicincang
5 biji cili padi
2 sudu mkn mentega
3 sudu mkn susu cair
2 tangkai daun kari
minyak untuk menggoreng
gula
garam
lada sulah
~~cara-cara~~
3 ekor ketam - dipotong empat
5 biji telur masin - ambil kuning sahaja
3 sudu tepung jagung
2 biji bwg putih- dicincang
5 biji cili padi
2 sudu mkn mentega
3 sudu mkn susu cair
2 tangkai daun kari
minyak untuk menggoreng
gula
garam
lada sulah
~~cara-cara~~
- bersihkan ketam dan toskan.
- gaulkan ketam dengan tepung jagung. Panaskan minyak dan goreng ketam hingga kuning keemasan.
- telur masin hendaklah dikukus lebih kurang 5 minit. setelah itu dilecek hingga berderai.
- Panaskan kuali...masukkan mentega, bwg putih, cili padi dan daun kari. tumis sehingga wangi.
- selepas itu masukkn kuning telur masin tadi dan gaul sebati.
- masukkan garam, gula, lada sulah secukupnya.
- masukkan susu cair dan kacau...
- akhir sekali masukkn ketam yg sudah digoreng tadi....kacau rata...
- selamat untuk dihidang....
No comments:
Post a Comment