pembuka bicara

Thursday, February 10, 2011

resepi ketam telur masin 4 today....

disebabkan rasa mcm sedap sgt ketam telur masin nie so mummy pun cari la resepinya....pada sesiapa yg nak rasa.....selamat mencuba ya.....


****KETAM TELUR MASIN****





~~bahan-bahan~~

3 ekor ketam - dipotong empat
5 biji telur masin - ambil kuning sahaja
3 sudu tepung jagung
2 biji bwg putih- dicincang
5 biji cili padi
2 sudu mkn mentega
3 sudu mkn susu cair
2 tangkai daun kari
minyak untuk menggoreng
gula
garam
lada sulah

~~cara-cara~~

  • bersihkan ketam dan toskan.
  • gaulkan ketam dengan tepung jagung. Panaskan minyak dan goreng ketam hingga kuning keemasan.
  • telur masin hendaklah dikukus lebih kurang 5 minit. setelah itu dilecek hingga berderai.
  • Panaskan kuali...masukkan mentega, bwg putih, cili padi dan daun kari. tumis sehingga wangi.
  • selepas itu masukkn kuning telur masin tadi dan gaul sebati.
  • masukkan garam, gula, lada sulah secukupnya.
  • masukkan susu cair dan kacau...
  • akhir sekali masukkn ketam yg sudah digoreng tadi....kacau rata...
  • selamat untuk dihidang....






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

from me...

http://www.emocutez.com