so pada sapa2 yg nak rasa kesedapan daging nie leh la cuba ya....selain leh mkn ngan nasi..leh gak mkn ngan nasi impit or ketupat palas or lemang....emm...yummy...
apa tunggu lagi salin la resepi daging dendeng nie sure menjadi....hehehhe...
~~bahan-bahan~~
1 kg daging
( direbus hingga empuk lepas itu dipotong nipis2 dan diperap ngan kicap manis semalaman)
~~bahan-bahan kisar~~
10 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
1 kg daging
( direbus hingga empuk lepas itu dipotong nipis2 dan diperap ngan kicap manis semalaman)
~~bahan-bahan kisar~~
10 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
bahan-bahan lain
garam
gula melaka / gula biasa
air asam jawa - sedikt sahaja
~~cara-cara~~
- Panaskan minyak. Kemudian goreng daging yg sudah diperap hingga garing. selepas diangkat dan disejukkan seketika tumbuk daging bg dia hancur sedikit...
- Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg telah dikisar sehingga garing.
- Kemudian masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
- Bila kuah agak pekat, masukkan daging dan kacau sebati.
- Biarkan dlm keadaan api perlahan seketika supaya daging lebih tahan lama.
- Kemudian angkat dan sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment