rasanya bkn ikan patin je kot yg leh msk sos lada hitam nie tp ikan2 lain pun leh gak....but 4 today mummy nak msk ikan patin coz lada hitam leh kurangkn skit rasa hanyir ikan patin nie...
so selamat mencuba pada sapa2 yg nak cuba resepi nie ye....:)
~~bahan-bahan~~
1 ekor ikan patin
5 sudu jus limau nipis
~~bahan-bahan kisar~~
4 tangkai cili kering
5 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
i inci halia
~~bahan-bahan lain~~
1 sudu mkn kicap masin
1 sudu mkn kicap manis
4 sudu mkn sos lada hitam
1 sudu kecil lada hitam- ditumbuk kasar
garam
gula
air
~~cara-cara~~
1 ekor ikan patin
5 sudu jus limau nipis
~~bahan-bahan kisar~~
4 tangkai cili kering
5 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
i inci halia
~~bahan-bahan lain~~
1 sudu mkn kicap manis
4 sudu mkn sos lada hitam
1 sudu kecil lada hitam- ditumbuk kasar
garam
gula
air
~~cara-cara~~
- perap ikan dgn jus limau nipis selama 20 minit...
- bersihkan ikan dan goreng ikan hingga kuning keemasan...
- panaskan minyak, masukkn bahan2 kisar..msk hingga garing or pecah minyak..
- masukkn sos lada hitam, lada hitam yg ditumbuk kasar, kicap masin, kicap manis, garam dan gula secukup rasa..
- masukn sedikit air dan biarkn didih seketika...
- setelah pekat..angkat dan tuangkan sos lada hitam ke atas ikan..
- sedia untuk dihidangkan.....
Good Job....and nice blogskin
ReplyDeletethankz visiting my blog manji....dont forget to be my follower ya....tq dear...
ReplyDelete