pembuka bicara

Tuesday, January 04, 2011

resepi kek batik biskut marie 4 today......

macam biasa la....klau anak2 mintak mummy dia sediakan kek kegemaran...rajin x rajin...nak x nak..kenalah buat jugak....hari nie si kakak sibuk nak mummy buat kek batik biskut marie. kek nie mmg sentiasa ada dlm fridge ktorg.....klau rasa x de idea nak buat kuih ptg2..mkn je la kek nie...hehehe...mmg pemalaskn mummy nie..aduhaiii....

so pada sape2 nak try wat kek nie, tgk la resepi kat bwh ek....sure jadi punya coz kek nie paling senang nak buat kat dunia nie....x perlu nak bakar kat oven and x perlu risau klau kek nie rentung....hehehe....cuba jgn x cuba..pasti anda akan sentiasa disayangi suami.....ops...ada kena mengena ke.....:P

****KEK BATIK BISKUT MARIE****




~~bahan-bahan~~

400 gm biskut marie - dipatah2kan
250gm mentega
230gm susu krimer manis
200gm air
140gm gula kastor
50gm serbuk koko
50gm milo
2 biji telur- dipukul
1 sudu teh esen vanila

~~cara-cara~~
  • masukkan mentega dlm periuk. Panaskan atas api sederhana hingga cair. Tuangkan air dan kacau sebati.
  • Kemudian masukkan serbuk milo, serbuk koko, susus krimer manis, gula kastor dan esen vanila. Kacau rata. Kemudian tuangkan telur.
  • Apabila bancuhan pekat, masukkan biskut. Kacau sebati dan tutupkan api.
  • Alas acuan empat segi or bulat or apa2 acauan la....dengan kertas aluminium. Tuangkan adunan ke dalamnya.
  • Ambil sehelai plastik, letak atas kek dan tekan dengan senduk supaya adunan jadi padat. Biarkan sejuk seketika.
  • Masukkan dalam fridge selama beberapa jam. Potong apabila keras.
  • Selamat menjamu selera........yummy....







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

from me...

http://www.emocutez.com