~~BAHAN-BAHAN~~
300gm mee kuning
isi ayam - potong kecil2 (kuantiti ikut suka bape byk nak letak)
daging - hiris tipis2
* udang and sotong pun boleh tambah..ikut suka anda...
1 biji bawang besar - dipotong dadu
3 biji bawang putih - dipotong dadu
1 sudu mkn lada hitam- tumbuk kasar
2 sudu mkn sos tiram
2 sudu mkn kicap manis
kobis
sawi
lobak - hiris ikut citarasa anda
1 sudu kecil tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air utk memekatkan kuah
1 cawan air- ikut suka klau nak kuah byk tambah air lg
sedikit garam
~~CARA-CARA~~
- panaskan sedikit minyak...tumis bwg besar dan bwg putih hingga naik bau
- masukkan daging dan tambah sedkit air bg daging cepat empuk...
- bila daging empuk..masukkan ayam...kacau sehingga ayam msk...
- selepas itu masukkan lada hitam, sos tiram, kicap manis , garam dan air biarkan hingga mendidih...
- setelah mendidih masukkan sawi, lobak dan kobis...kacau seketika....
- akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan kuah pekat sedikit...
- mee kuning boleh masukkan terus dlm kuah ataupun letak mee kuning dlm mangkuk and then curah je kuah tersebut......( ikut citarasa anda ye....)
- sedia utk dihidang....
* biasanya mee hailam xletak telur tp mummy letak telur sbb request from kakak marsya...hehhe
sedapnya mee hailammm..arini nak buat la...nyummm2x..
ReplyDelete